Het jaar 2020 in bijzondere foto's
2020 was een heftig jaar met veel gebeurtenissen. Er zijn veel dingen veranderd in dit jaar en de hele wereld heeft hiermee te maken gekregen. Ons normale leven stond op zijn kop en het ritme, waar wij zo aan gewend waren, was opeens verdwenen. COVID-19 kwam 2020 binnen met een flinke klap. Niet alleen wereldwijde, maar ook veel persoonlijke incidenten vonden plaats. Zo waren veel mensen ziek door het virus, zaten anderen zonder werk, zijn er veel personen overleden aan corona én hadden mensen klachten van al het thuiszitten.
Fotografen van NCR hebben veel vast gelegd dit heftige jaar. Zij kozen zelf hun beste of meest boeiende reportage uit die zij in 2020 hebben gemaakt en vertelden er een stukje over. Zelf leggen ze uit wat de gekozen foto zo bijzonder maakt en wat voor een verhaal erachter zit. Deze foto’s zijn allemaal binnen Nederland gemaakt en de verhalen hebben zich hier afgespeeld. Ik geef mijn eigen mening over vier van deze gemaakte reportages en wat mij erg opvalt aan de foto’s.
Ilvy Njiokiktjien
Deze foto is gemaakt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Njiokiktjien legt uit dat zij een dagje meeliep met geriatrie Karen Keijsers op de Covid-afdeling. ‘’Ik was bezig met het in beeld brengen van de patiënten op deze afdeling. Opeens liep ik een kamer binnen waar ik deze foto maakte. Toen ik naar de muur keek en de foto zag, kreeg ik het destijds zowat benauwd. Wij waren in de eerste coronagolf al erg gewend geraakt aan de anderhalve meter maatregel. Het gaf mij zoveel indruk dat ik besloot om het vast te leggen met een foto.’’
Wat Ilvy Njiokiktjien al uitlegde aan de foto die zij heeft gemaakt, is dat de foto die aan de muur hangt enorm opvalt. Het geeft een duidelijk beeld over de situatie waar wij ons nu in bevinden. De foto geeft een terugblik naar de vorige jaren en hoe zorgeloos het leven op dat moment was.
Ook de mensen die in de kamer staan vallen op. Dit komt door het pak wat zij dragen. Ook hierdoor ontstaat er een andere sfeer dan je normaal niet gewend was.
Kees van de Veen
Kees legt uit dat hij tijdens het maken van een reportage op de corona-IC afdeling in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen twee personen had ontmoet. Martin en Monique Fransen. Ze waren langskomen bij hun ernstig zieke vader genaamd Piet. Het ging zo slecht met hem dat ze op 16 april afscheid van hem hebben moeten nemen. Dat was op de dag dat deze foto gemaakt werd. ‘’Op de afbeelding is te zien dat Monique de telefoon bij haar vaders oor houdt, zodat de kleinzoon van Piet voor de laatste keer nog zijn opa kon spreken’’, vertelt Kees. ‘’Dit was een emotioneel moment, ook voor mij. Ik heb snel drie foto’s gemaakt en ben de
kamer toen stil uitgelopen. Een klein uurtje later overleed Piet Fransen op 73 jarige leeftijd.’’
Ik twijfelde aan het begin of ik deze foto wilde vermelden in mijn artikel. Ondanks deze twijfels heb ik er toch voor gekozen om deze reportage erbij te zetten. Uit de gemaakte foto en stukje wat Kees van de Veen er nog zelf bij vertelt zit veel emotie. Het geeft mij het gevoel alsof ik zelf ook in deze ruimte stond. Veel mensen over de hele wereld hebben net zoals Monique en Martin ook in deze situatie gezeten. Daarom vind ik het belangrijk om dit onderdeel van het jaar 2020 ook te vermelden.
David van Dam
De foto waar David van Dam het meest trots op is, is de foto die hij maakte op de dag dat een paar duizend Black Lives Matterdemonstranten aan het demonsteren waren. Naast Amsterdam en den Haag vond er ook een protest plaats in Rotterdam op de Erasmusbrug. Aanleiding van alle protesten die plaats hebben gevonden was de dood van George Floyd. Deze man kwam om door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Omdat het in Rotterdam zo druk werd en er geen rekening werd gehouden met de coronamaatregelen, besloot de burgemeester Aboutaleb demonstratie af te breken.
'’Een dag voordat ik deze foto had geschoten, fotografeerde ik een ander BLM-demonstratie in Den Haag. Hier werd wel netjes rekening gehouden met de anderhalve meter afstand. Daar kon ik rustig tussen alle mensen lopen om beelden te maken.’’, legt David van Dam uit. ‘’In Rotterdam was dit een ander verhaal. Hier was het zo druk dat het niet veilig was om hier foto’s van te maken. Gelukkig mocht ik bij een bekende vanaf zijn balkon fotograferen, waardoor ik deze gave foto heb kunnen maken."
Er is ontzettend veel te zien op deze foto die door David gemaakt is. Zo zie je de skyline van Rotterdam op de achtergrond, zijn er veel mensen te zien en de Erasmusbrug is zichtbaar. Omdat er in de maanden hiervoor weinig demonstraties waren, maakte de BLM demonstratie veel los. Naast het feit dat het zeer indrukwekkend was maakte ik me toch zorgen. Het was erg duidelijk dat er geen rekening werd gehouden met de coronamaatregelen en het een groep van duizenden mensen was. Dit gaf mij een angstig gevoel, omdat er nog meer corona patiënten bij zouden komen.
Robin Utrecht
Op 2 november 2020 gebeurde er iets erg bijzonders in Spijkenisse. Bij het metrostation De Akkers is een metro door een stopblok geschoten. Het voertuig hing vervolgens op een hoogte van ongeveer 10 meter in de lucht. Waarom het niet op de grond terecht was gekomen, komt omdat het tegenhouden werd door een kunstwerk in de vorm van een walvisstaart. Dit gaf een bijzonder beeld en het ging de hele wereld over.
‘’Deze foto heb ik aan het einde van de middag gemaakt. In de
ochtend was dit nog niet te maken, want er stonden toen nog
Omdat dit een uniek verschijnsel was binnen Nederland trok het mijn aandacht erg snel. Het ging wereldwijd rond op social media en dat gaf wel een extra gevoel over hoe speciaal dit incident was. Daarnaast vind ik het een zeer mooie foto. De lucht geeft een bepaalde sfeer wat ervoor zorgt dat de foto toch nog vrij kalm overkomt. Alsof er niks of niemand in de buurt is.
Bron: www.nrc.nl
bomen voor het zicht’’, vertelt Robin. ‘’Ik had geluk dat deze bomen werden weggehaald zodat een hijskraan erbij kon. Het is een vreemd beeld, waarop het kunstwerk de metro lijkt te redden.’’