top of page

Schilderijen van en voor het heden

Vind jij het soms ook zo saai worden om steeds maar naar schilderijen te kijken waarop je een paar statige bloemstukken ziet, waaruit je later de conclusie kan trekken dat je in dit schilderij geen boodschap zult vinden? Of van een onbekende man, die vele eeuwen geleden rijk genoeg was om zichzelf te laten schilderen?

Kunst wordt vaak bekeken door wat oudere mensen. Let maar eens goed op de mensen om je heen als je in een museum loopt. Kom jij veel leeftijdsgenoten tegen? Ik niet.

De schilder Daniel Douglas wil zich juist richten op de jongere generatie. Met het doel dat jij meer leeftijdsgenootjes zult tegenkomen.

Met zijn kwast in de aanslag en zijn grote schilderdoek op een ezel, staat Douglas klaar om een schilderij uit het heden te maken. Een schilderij dat dan ook kijkers uit het heden trekt: jongeren.

Al vanaf dat Douglas een kind was riep hij dat hij een schilder wilde worden. Later heeft hij dan ook één jaar gestudeerd aan de kunstacademie en is daarna naar Italië gereisd om daar te studeren aan academie art off Florance. Douglas heeft veel verschillende kunst gemaakt, van klassieke kunst tot moderne. Vooral zijn moderne kunst is bedoeld om jongeren aan te trekken. Zelf zegt hij niet tot een van de kunststromingen te behoren. Hij noemt zijn stroming: Persoonlijk realisme. Hij beeld zijn interpretatie van de werkelijkheid uit. Douglas zei ooit: “Schilderen is voor mij een weg om dromen tot leven te laten komen. Ik ben aan het dagdromen, heb een plaatje in mijn hoofd, en terwijl ik eraan werk komt het tot leven. Ik kan erg genieten van dit proces en ben blij dat ik mijn verbeelding kan delen met de wereld.”

Hij is veel bezig met het schilderen van landschappen, portretten en stillevens. Daarin werkt hij met op een interessante manier met licht. Vooral in zijn laatste expositie: Nieuw Licht komt dit naar voren.

Als schilder is het een van de moeilijkste taken om bekend te worden. Douglas heeft bijvoorbeeld meerdere schilderdemonstraties gehouden. Hij deed onder andere in 2007 mee aan het programma Sterren op het doek bij omroep MAX waarin hij Loretta Schrijver heeft moeten schilderen. Later dat jaar werd het portret van Loretta Schrijver gevijld. Zijn schilderij bracht het meeste geld op van de hele vijling.

Rond 2009 kreeg Douglas steeds meer opdrachten. Een daarvan was dat hij een portret moest maken van Lodewijk Napoleon Bonaparte. Stukje bij beetje werd hij steeds bekender. Tot hij nu in meerdere landen bekend is.

Douglas heeft twee tentoonstellingen gemaakt. Een daarvan is de tentoonstelling Lichtdragers. Hier zijn kleien handen te zien die kaarsen dragen. Sommige handen zijn lang en reiken omhoog met de kaars omhoog. Andere keren staan er meerdere handen bij elkaar en is het een groot lichtspektakel. Het is mooi hier je eigen verbeelding op los te laten gaan.

Zijn tweede tentoonstelling, waarmee hij nog steeds bezig is, heet Nieuw Licht. De woorden Nieuw Licht klinken erg hoopvol als je ze zo hoort, maar als je de schilderijen van de tentoonstelling ziet snap je wat Douglas écht bedoeld met het nieuwe licht. Het licht uit het heden. Elektronisch licht. Het licht van onze telefoons, computers en televisies. Douglas geeft mooi weer hoeveel dat licht impact op ons heeft. Dat we de wereld om ons heen vergeten als onze ogen aan dat licht worden blootgesteld.

Zo heb je bijvoorbeeld het schilderij van Adam en Eva die hij in 2015 heeft gemaakt. Op het schilderij staan ze  beide over een telefoon gebogen en zien elkaar niet staan. Ze hebben alleen nog maar oog voor het kleine, opgelichte schermpje. Het is nacht terwijl ze beide op de telefoon kijken, dit maakt dat het licht op hun gezicht schijnt. Het effect van het licht komt hierdoor erg naar voren, dit is ook wat je in de andere schilderijen zult zien.

adame en eva.jpg

Daniel Douglas, 2015,

The Temptation of Apple

Amanita Muscaria.jpg

Daniel Douglas, 2018, Amanita Muscaria

Tijdens de tentoonstelling kan je ook jezelf laten schilderen door Daniel Douglas. Met een palet in zijn hand en zijn gebruikelijke tulband om zijn hoofd gebonden zal hij twee uur lang met je praten terwijl hij je op het doek in de verf kopieert. Na de tentoonstelling Nieuw Licht kan je deze overkopen van Douglas.

Een creatieve geest, vele ideeën en gericht op het leven van het heden. Daniel Douglas heeft boodschappen achter zijn kunstwerken en opent je ogen voor de realiteit. Maar laat je soms ook heerlijk verdwalen in je eigen gedachten.

Een ander mooi voorbeeld is Amanita Muscaria. Je ziet een jong meisje op een boomstronk zitten, om haar heen bevindt een prachtige omgeving en achter haar staat een hert verschrikt naar haar te kijken. Maar het meisje ziet niets, ze heeft alleen oog voor het schermpje dat ze in haar handen houdt.  Dit is een prachtig voorbeeld van het heden. Mensen die in de natuur lopen, maar niets anders zien dat de inbox van hun mail. Of jongeren die bij een concert op en neer staan te springen, maar de zanger slechts door het schermpje bekijken.

Wil je meer zien van Daniel Douglas? https://www.danieldouglas.nl/
Tekst: Marlieke Bakker
bottom of page